İşveren bordro vermezse ne olur?
İş Kanunu’nun 102. maddesinde belirtildiği üzere, işçiye ücret bordrosu verilmemesi veya verilmemesi durumunda idari para cezası uygulanır.
Maaş bordrosu vermeyen işveren nereye şikayet edilir?
Sosyal Sigortalar KurumuÇalışma ve Sosyal Sigorta İletişim Merkezi “ALO 170” Bu hizmeti kullanabilmeniz için aşağıda listelenen kimlik doğrulama yöntemlerinden size uygun olanı kullanarak sisteme giriş yapmanız gerekmektedir.
Özel sektör maaş bordrosu vermek zorunda mı?
Özel sektör bordro kayıtları sağlamak zorunda mıdır? İşverenlerin çalışanlara ödenen maaşların bordro kayıtlarını tutması gerekir. Ücretler Gelir Vergisi Yasası uyarınca vergiden muaf olmakla kalmaz, aynı zamanda hizmet personeline yapılan ödemeler de tutulan diğer ücretler üzerinden vergiye tabidir.
Maaş bordrosu alamıyorum ne yapmalıyım?
Barkodlu e-bordro belgeleri e-devlet üzerinden alınabilir. E-devlete giriş yapın ve “Hazine ve Maliye Bakanlığı E-Bordro Servisi”ni seçin. Ekranda görüntülenen e-bordro belgesi bir dosya olarak indirilebilir ve yazdırılabilir. E-devlet sisteminde, bu ekranda e-bordro belgesinin barkodlanmasını sağlayan bir buton bulunur.
İşyeri bordro vermiyor ne yapmalıyım?
Yapmanız gereken şey, bir kopyasını almadığınız maaş bordrolarını asla imzalamamaktır. İşverenin bu davranışını, iş yerinizin bağlı olduğu çalışanlardan gelen şikayetleri alan Türkiye İş Kurumu Müdürlüğü’ne şikayet edebilirsiniz.
Özel sektör maaş bordrosu nasıl alınır?
Maaş bordrosu nereden alınır? Memurlar ve emekliler maaş bordrolarını e-devlet üzerinden alabilirler. Özel sektör çalışanları maaş bordrolarını kurumlarının insan kaynakları biriminden talep etmelidir.
Cimere özel sektör şikayet edilir mi?
Özel sektör Cimere’ye şikayette bulunabilir mi? Şikayetler, talepler, öneriler veya bilgi talepleri yalnızca kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilgili olarak Cimere’ye iletilebilir. Özel sektörde çalışan veya tüketici olarak hizmet kullanan kişiler, özel tüzel kişiler adına Cimere’ye başvuramaz.
Bordro verilmemesi haklı fesih sayılır mı?
Maaş bordrosunda kazancın olduğundan az gösterilmesinin işçinin işten çıkarılması için meşru sebep teşkil edeceğine karar verdi.
170 şikayet edince ne olur?
İsminin gizli kalmasını istediğini belirterek şikayette bulunabilir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun gerekliliklerine uymayan işyerleri, çalışanlara bildirim yapıldıktan sonra denetlenecektir. Denetim sonucunda müfettişler tarafından cezai yaptırımlar uygulanacaktır.
Maaş bordrosu olmazsa ne olur?
İşveren tarafından SGK’ya kayıt evraklarının teslimi sırasında bordroların 5510 sayılı Kanuna uygun olarak imzalanması zorunludur (imza zorunluluğu bakımından makbuz karşılığında veya banka aracılığıyla yapılan ödemeler hariç). Aksi takdirde bordrolar geçersiz sayılarak asgari ücretin yarısı tutarında cezai yaptırım uygulanabilir.
Özel sektör maaş bordrosu ne zaman çıkar?
Maaşları KBS üzerinden hesaplanan genel ve özel bütçeli kuruluşlarda çalışanların bordroları her ayın 14’ü sabahından itibaren E-Bordro uygulaması üzerinden alınabilmektedir. Önceki aylara ait bordrolar ise istenildiği zaman talep edilebilmektedir.
E-devletten maaş bordrosu nasıl bakılır?
e-Payroll maaş sorgulaması nasıl yapılır? e-Government.e’ye giriş yapın “Hizmetler” bölümünde e-Payroll hizmetini görüntüleyin İlk adım “Seç” düğmesine “Yıl” tıklayarak görüntülemek istediğiniz yılı seçmektir. Daha fazla makale…
Maaş bordrosu vermemek suç mu?
Gördüğünüz gibi, işvereniniz size her ay maaş bordrosu vermekle yasal olarak yükümlü olsa da, bu yükümlülüğe uymamak para cezası gerektirir. Tek yapmanız gereken onlara bu yükümlülüğü hatırlatmak. Aksi takdirde, itiraz hakkınızı (Türkiye İş Kurumu’na) kullanabilirsiniz.
Maaş bordrosu nasıl talep edilir?
Hem özel hem de kamu çalışanları maaş bordrolarını e-devlet sistemi üzerinden alabilirler. Bunun için e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra “Kurumlar” bölümüne tıklayın ve Maliye ve Hazine Bakanlığı’nı seçin. Açılan ekranda bordro işlemleri görüntülenebilir. Buradan size uygun olan işlemi seçerek ilerleyebilirsiniz.
Maaş bordrosu e-devlete ne zaman düşer?
Memurların maaşları her ayın 14’ünde yayınlanır ve bordroya dahil edilir. Bordrolar her ayın 14’ünde e-devlet üzerinden görüntülenebilir. Bordroyu görüntülemede herhangi bir sorun varsa, çalışan bunu muhasebe departmanına bildirmelidir.
Bordro verilmemesi haklı fesih sayılır mı?
Maaş bordrosunda kazancın olduğundan az gösterilmesinin işçinin işten çıkarılması için meşru sebep teşkil edeceğine karar verdi.
Maaş bordrosu verilmek zorunda mı?
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 238’inci maddesinde; “İşverenler, her ay ödedikleri ücretlerin bordrosunu tutmakla yükümlüdürler.” denilmektedir.
Bordro hilesi nasıl ispatlanır?
Başka bir deyişle, bordro dolandırıcılığı iddia edilip kanıtlanmadığı sürece, imzalı bordroda gösterilen fazla mesai taleplerinin ödendiği varsayılır. İmzalı ve koşulsuz bordrolar için, çalışan bordroda gösterilenden daha fazla saat çalıştığına dair yazılı kanıt sağlamalıdır.
Son ay maaş bordrosu nereden alınır?
Özel sektörde çalışanlar maaş bordrolarını çalıştıkları kurumun insan kaynakları biriminden alabilecekleri gibi bu işlemi e-devlet üzerinden de tamamlayabiliyorlar.